Mielen Huoneet – Kävelykierros Lapinlahden Sairaalassa

Lapinlahden entisen mielisairaalan pitkään historiaan mahtuu monenlaisia tarinoita, muutoksia, taistelua sairaalan toiminnan jatkamisesta sekä hoitolaitoksen toimintojen päättyessä epävarmuutta upean kulttuurikohteen säilymisestä. Tule tutustumaan sairaalan vaiheisiin Mielen Huoneet -kävelykierrokselle!

Lapinlahden historiaa

Sähköshokkeja, kylpemistä, lääkkeitä, pakkopaitoja ja puutarhaterapiaa… Kaikkia näitä on käytetty hoitokeinoina Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa, ja vuosien varrella hoitolaitoksessa on nähty niin traagisia kuin riemukkaitakin kohtaloita. Täällä on viettänyt aikaansa myös Suomen historialliset julkkikset kuten Aleksis Kivi ja myöhemmin useat nykyäänkin vaikuttavat kuuluisat eri alojen taiteilijat. Jokainen Lapinlahtea johtanut ylilääkäri uudisti toimintaa omalla tavallaan, jonka vuoksi historiaan on jäänyt kerrottavaksi huikeita tarinoita kehityksestä niin hoitomuodoissa, sairaalan alueen puutarhoissa kuin psykiatrian koulutuksessa ja tutkimuksessakin.

Kun sairaalatoiminta vuonna 2008 lopullisesti päättyi 160 toimintavuoden jälkeen, monet tahot suunnittelivat jatkokäyttöä sekä kunnostusta ja kaupunki selvitti tilan vuokraamista tai myymistä. Lopulta vuonna 2015 tilat vuokrattiin ja nyt tilojen toiminnasta vastaa Lapinlahden Lähde yhteistyökumppaneineen.

Lapinlahden sairaala sijaitsee upeassa miljöössä, josta on muodostunut kaupunkilaisille yhteinen ajanvietto- ja rauhoittumispaikka kulttuurin ympäröimänä. Vanha sauna, viljelypalstat, taide, merenranta ja aikoinaan sairaalan potilaiden istuttamat puut luovat uniikin tunnelman tähän tuntemattomampaan mielen hyvinvoinnin keskukseen. Lapinlahden Lähde toimii sairaalan tiloissa monessa muodossa tarjoten tapahtumia, tilaisuuksia, taidetta sekä tiloja liittyen kulttuuriin ja mielen hyvinvointiin.

Mielen Huoneet -kävelykierros

Tunnin kestävällä kävelykierroksellamme kuulet sairaalan kehityksen vaiheista aina keskiajalta tähän päivään saakka ja pääset kokemaan Lapinlahden ainutlaatuisen tunnelman. Kierros toteutetaan yhteistyössä Pro Lapinlahden sekä Lapinlahden Lähteen kanssa, joista molemmat kehittävät alueen toimintaa sekä puolustavat sairaalan merkitystä tärkeänä kulttuurikohteena Helsingissä.

Pukeudu kierrokselle sään mukaan, sillä suurin osa kierroksesta ollaan ulkona. Sisällä tutustutaan sairaalan kenties tunnetuimman potilaan, Aleksis Kiven, huoneeseen ja kerrotaan hänen ajastaan Lapinlahdessa.

Kierroksen lähtöpaikka on Kahvila Lähde (Lapinlahdentie 1), jonka kassaan hoidetaan kierroksen maksu ennen aloitusta.

Varaathan paikkasi etukäteen joko sähköpostitse – sales@greencaptours.com tai varausjärjestelmän kautta. Lisätietoja saat soittamalla numeroon 046 938 4905.

Kävelykierrosta toteutetaan myös englanniksi (Mental Walk), ja varaukset näille kierroksille otetaan vastaan erikseen.

 

Lapinlahden LähdePro Lapinlahti